Click image to view more info Click image to view more info Click image to view more info Click image to view more info Click image to view more info Click image to view more info Click image to view more info Click image to view more info Click image to view more info

rustic setting for auckland entertainment hub


In the heart of Auckland, a recently-renovated entertainment hub is attracting crowds with its modern building and extensive offering. Muros features prominently and the new look Metro Centre was well worth the wait!

Nestled between the Civic Theatre and Aotea Square on Upper Queen Street, Metro Centre has been successfully redeveloped over the past two years. It has been a large-scale and integrated building-focused project.

Catering to Auckland’s growing numbers of office workers, tertiary students and tourists, Metro Centre boasts an indoor complex and facilities complete with cinema, metro bowling, games arcade, maze, mini golf, food court and eateries. The entertainment destination has been modernized with up-market lighting, design, walls, sounds and swanky décor.

The new ‘market’ themed internal street provides connectivity and visibility from Aotea Square to the northern entry on Wellesley Street. Lining a many of walls are Muros Rustic Loft Brick wall panels.

The aged rustic brick style showcases eight new food and beverage outlets, restaurants and a bar precinct opening directly off the main urban square.

The Muros Rustic Loft Brick design was specified by Walker Group Architects. The brief was to add character, variation and ‘imperfection’ to a very modern building - in keeping with the location, adjoining some of Auckland’s most historic buildings.

Muros professionally-trained installers approached a complex installation programme, involving various locations, surfaces and specifications. They included multiple columns, high ceilings with limited access and around pipework and ducting. The lightweight, versatile and easily-cut nature of Muros Wall Panels meant they were able to fit and deliver on the specific and detailed brief for the Metro Centre.
 


Muros projects regularly involve creative work over installed panels - to attain a unique finish, and to personalise the space and bring the clients vision to life. In the Aotea Market Lane sector a ‘broken’ plaster finish was an important part of the Architect’s vision. The plaster finish was created over installed wall panels to produce an authentic reclaimed brick effect.
 


A Muros Roughcast Concrete finish was installed over multiple long soffits that integrated with the Muros Wall Panels. The aged concrete effect delivered an authentic yet contemporary industrial-style full of texture and subtle authentic imperfections. They included cracks, patches, faded colour and stony seams in the industrial concrete beams.

The Metro Centre scope was highly-involved and the installation and fit-out spanned many months. The Muros team and installers worked closely with the Architects and Project Managers every step of the way.  Timeframes and budgets were met, and through painstakingly long and detailed work, the result is truly amazing…. an avenue that appears from the olden days with a modern structure built around it.